Rokiškyje vėl vyks tradicinis Žolinių vainiko pynimas: Bendruomeniškumo ir tradicijų šventė

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-lavender-growing-on-field-248158/

Rokiškio mieste ir vėl vyks tradicinis Žolinių vainiko pynimas, kurį jau septintąjį kartą organizuoja Rokiškio dekanato „Caritas“. Ši iniciatyva suburia vietos bendruomenę, įtraukdama tiek gyventojus, tiek įvairias organizacijas į bendrą kūrybinį procesą – žolynų vainiko pynimą iš vietinių lauko ir darželių augalų. Rugpjūčio 15-ąją, minint Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų iškilmę, kitaip dar vadinamą Žoline, šis vainikas apjuos įspūdingąją Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčią.

Šių metų vainiko pynimo diena numatyta rugpjūčio 14-ąją, trečiadienį. Vainiko pynimas prasidės 10 valandą ryto ir tęsis iki pat vakaro. Kiekvienas, norintis prisijungti prie šios prasmingos iniciatyvos, yra kviečiamas atvykti į Rokiškio bažnyčios šventorių. Bendruomenės, įstaigos, organizacijos bei pavieniai asmenys gali prisijungti atsinešdami savo žolynus arba jau paruoštas vainiko atkarpas. Šias atkarpas vėliau sujungs Rokiškio „Caritas“ savanorės, sukurdamos vieningą ir įspūdingą pynę.

Rokiškio „Caritas“ vadovė Dangira Šatienė prisimena, kaip pradžioje buvo svarstoma apie Žolinių vainiko ilgio rekordus. Pirmaisiais metais buvo nupinta 228 metrų ilgio vainikas, tačiau nepavyko pasiekti Lietuvos rekordo. Antrąjį vainiko pynimo tradicijos metus rokiškėnai pralenkė patys save – jų vainikas siekė net 450 metrų. Tačiau, nors ir buvo pasiektas įspūdingas ilgis, rekordo fiksuoti nebuvo nuspręsta, nes suprasta, kad pagrindinė šios tradicijos vertybė yra bendrystė ir bendruomenės susitelkimas bendrai veiklai. Palyginimui, iki tol didžiausias augalų vainikas Lietuvoje buvo nupintas 2016 metais ir jo ilgis siekė 351 metrą – šis vainikas juosė Kryžių kalną.

Tad visi, kurie nori prisidėti prie šio prasmingo renginio, laukiami rugpjūčio 14-ąją Rokiškio bažnyčios šventoriuje, o rugpjūčio 15-ąją vyksiančiose Šv. Mišiose bus ypatinga proga pasigrožėti sujungtu vainiku, kuris simbolizuoja ne tik gražią šventinę tradiciją, bet ir bendruomeniškumo dvasią.

Minimos temos:
Pasidalink šiuo turiniu