Liaudies muzikos ritmai atgyja: edukacija su Jonu Bugailiškiu

Ar kada susimąstėte, kaip skambėjo pirmieji lietuvių liaudies būgnai, ir iš kokių medžiagų jie buvo gaminami? Spalio 22 dieną Rokiškio krašto muziejuje vyks nemokama edukacija „Mūsų būgnai skamba“, kurią ves tautodailininkas ir muzikos instrumentų meistras Jonas Bugailiškis. Tai puiki proga ne tik susipažinti su liaudies muzikos instrumentų gamybos paslaptimis, bet ir pamatyti, kaip senieji būgnai vėl atgyja per tradicinius gamybos būdus.

Jonas Bugailiškis – tradicijų puoselėtojas

Jonas Bugailiškis – tautodailininkas, skulptorius ir muzikos instrumentų meistras, nuo 1980-ųjų aktyviai dalyvaujantis parodose Lietuvoje ir užsienyje. Jis tyrinėja senąsias lietuvių liaudies meno tradicijas ir gilina žinias apie senųjų meistrų amatus. Bugailiškis ne tik kuria, bet ir dalijasi savo žiniomis, vesdamas edukacijas bei paskaitas apie liaudies muzikos instrumentus. Jo darbus galima rasti ne tik Lietuvos muziejuose, bet ir privačiose kolekcijose visame pasaulyje.

Vienas svarbiausių Bugailiškio kūrybos aspektų – medžio drožyba, atitinkanti senąsias lietuviškų dirbinių tradicijas. Jo dėmesys detalėms, medžiagų pasirinkimui ir senųjų amatų išsaugojimui pelnė pripažinimą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 2009 m. Jonas Bugailiškis buvo pripažintas Lietuvos menininku, o jo darbai oficialiai tapo tautinio paveldo dalimi.

Edukacija apie būgnus – atgaivinant primityvius instrumentus

Renginio metu Jonas Bugailiškis pristatys tradicinių lietuviškų būgnų gamybos procesą ir jų vietą mūsų muzikos istorijoje. Meistras kalbės apie tai, kaip būgnai buvo gaminami iš įvairių medžiagų, kartais net iš senų buities rakandų, kaip antai katilai ar kopūstų rauginimo bačkos. Šis požiūris į instrumentų gamybą, kai kiekvienas daiktas gali atgimti kaip naujas muzikos įrankis, atskleis tvarios kūrybos esmę.

Bugailiškis ypatingą dėmesį skiria senųjų būgnų gamybos technologijoms, kurios apima ne tik medžiagos apdirbimą, bet ir odos tempimo būdus. Edukacijos metu bus galima pamatyti įvairių formų būgnus: kubilinius, kelminius, skuobtinius ir kitus tradicinius mušamuosius instrumentus, kurie daro lietuvių liaudies muziką išskirtinę.

Muzikos instrumentų kultūrinė svarba

Liaudies muzikos instrumentai yra svarbi etninės kultūros dalis, todėl jų išsaugojimas ir atgaivinimas Bugailiškiui yra neatsiejama kūrybos dalis. Jis daugiau nei tris dešimtmečius tyrinėja šiuos instrumentus, konsultuojasi su folklorinės muzikos atlikėjais bei kitais meistrais, nuolat ieško būdų, kaip išlaikyti autentišką garsą ir prasmę. Tai ne tik garsas, bet ir istorija, kuri slypi kiekviename medžio gabale ar senoje odos skiautėje.

Bugailiškio pastangos išsaugoti ir atgaivinti senus lietuviškus mušamuosius instrumentus padeda sukurti tiltą tarp praeities ir dabarties, tarp senųjų liaudies meistrų ir šiuolaikinių kūrėjų.

Kviečiame į nemokamą edukaciją

2024 m. spalio 22 d., antradienį, 15.30 val., Rokiškio krašto muziejuje vyks nemokama edukacija „Mūsų būgnai skamba“. Renginio metu turėsite progą ne tik pamatyti, kaip atgimsta liaudies muzikos instrumentai, bet ir sužinoti apie jų svarbą mūsų kultūroje. Tai bus puiki galimybė susitikti su tautodailininku Jonu Bugailiškiu, kuris dalinsis savo žiniomis ir patirtimi apie senųjų amatų išsaugojimą.

Renginys nemokamas, todėl kviečiame visus norinčius dalyvauti ir prisidėti prie mūsų kultūrinio paveldo išsaugojimo.

Organizatorius:
Rokiškio krašto muziejus

Pasidalink šiuo turiniu