PABAIGA YRA PRADŽIA | Vargonų muzikos festivalis

FESTIVALIO ATIDARYMO KONCERTAS

Vilniaus miesto ansamblis NIKO (Naujų idėjų kamerinis orkestras):
Julija ANDERSSON, Dalia SIMAŠKA, Iveta JANULYTĖ (smuikai),
Liudvikas SILICKAS, Povilas PAUKŠTĖ, Augustinas SOKALSKI (violončelės)
Meno vadovas ir dirigentas, kompozitorius Gediminas GELGOTAS
Solistė Renata MARCINKUTĖ-LESIEUR / vargonai

Pastaraisiais metais scenoje vis dažniau susitinka Lietuvos žymiausi muzikai – kompozitorius Gediminas Gelgotas, vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur ir Vilniaus miesto ansamblis NIKO. Jų pasirodymai Kristupo vasaros bei Vilniaus festivaliuose paliko įspūdį tiek klausytojams, tiek kritikams. „Kruopščiai apgalvota programos dramaturgija ir scenarijus liudija profesionalumą ir atsakingumą prieš klausytoją“, – teigė muzikologė Laimutė Ligeikaitė po koncerto Nacionalinėje Filharmonijoje.

Šįkart muzikai atliks XX ir XXI amžių kūrėjų darbus vargonams ir styginiams. Programoje vyraus minimalizmo ir postminimalizmo muzikos kryptys, išsiskiriantys Šiaurės ir Baltijos šalių regiono, JAV bei Japonijos kūrėjų darbais.

Vilniaus miesto ansamblis NIKO yra žinomas dėl progresyvios klasikinės muzikos atlikimo mintinai ir minimalistinių vizualinių scenos efektų integracijos. Kolektyvas debiutavo prestižinėse pasaulinio lygio salėse ir festivaliuose, įskaitant Niujorko „Weill Recital at Carnegie Hall“, Leipcigo „Gewandhaus“ ir Londono „Saint Martin-in-the-Fields“. NIKO pasirodymai sulaukė dėmesio ir radijo stoties „Classic FM“ transliacijose bei „BBC World Service“ reportaže.

Ansamblis aktyviai reprezentuoja Lietuvą įvairiuose diplomatiniuose ir kultūriniuose renginiuose, įskaitant pasirodymus pasaulinėse EXPO parodose Astanoje ir Dubajuje, Europos Parlamente bei užsienio monarchų ir valstybinių delegacijų priėmimuose. NIKO bendradarbiauja su garsiais pasaulinio lygio atlikėjais, tokiais kaip Kristjan Järvi, David Geringas ir Roman Patkoló.

NIKO buvo įkurtas 2006 metais kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto. Kolektyvas yra Vilniaus miesto Rotušės rezidentas ir dažnai atstovauja Vilniaus bei Lietuvos vardui svarbių misijų metu.

„Atlikdami kūrinius mintinai ir sujungdami populiariosios bei klasikinės muzikos idiomas su netradicinėmis styginių instrumentų grojimo technikomis, NIKO sukuria stulbinančią patirtį“, – teigė koncertų kuratorius Jud Newborn.

Renata Marcinkutė-Lesieur yra LMTA profesorė, Religinės muzikos centro vadovė ir Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios vargonininkė. Už intensyvią kūrybinę veiklą ji apdovanota keliais reikšmingais valstybiniais apdovanojimais – Lietuvos Prezidentės Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis, LR Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ ir Šv. Kristoforo statulėlė.

Vargonininkė aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir Europoje, dažnai kviečiama groti vargonų inauguracijos renginiuose. Ji taip pat vedė meistriškumo kursus universitetuose ir konservatorijose įvairiose šalyse.


𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐢𝐨 𝐤𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭𝐚𝐢 𝐍𝐄𝐌𝐎𝐊𝐀𝐌𝐈

Projektą „XXV tarptautinis vargonų muzikos festivalis, skirtas čekų muzikui, pedagogui, vargonininkui Rudolfui Lymanui“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Rokiškio rajono savivaldybė

Šiuo metu Renata Marcinkutė-Lesieur yra LMTA Vargonų ir klavesino katedros profesorė, Religinės muzikos centro pirmininkė.

Pradžia: 2024-08-15 19:00:00
Pabaiga: 2024-08-15 20:00:00

Vieta: Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia

Parengta remiantis Rokiškio Kultūros Centro informacija.

Pasidalink šiuo turiniu